CENTRUL PENTRU COMBATEREA ANTIROMÂNISMULUI
LA MULŢI ANI, ROMÂNIA!!!
AUREL VAINER
 
1 LIPSĂ DE RESPECT PENTRU ISTORIE
2 LIPSĂ DE RESPECT PENTRU PROPRIA COMUNITATE
3 ORGANIZAŢIA JIDF, SPECIALIZATĂ LA INSTIGARE DE URĂ RASIALĂ, RELIGIOASĂ SI PROPAGAREA DE URĂ ANTISEMITĂ ARE O STRÂNSĂ COLABORARE CU ACESTA
4 FOLOSIREA SERVICIILOR ROMÂNEŞTI ŞI A MEMBRILOR ACESTORA CA HĂRŢUITORI ŞI VECTORI DE PROPAGANDĂ STRĂINĂ, ANTICREŞTINĂ
5 LIPSA DE RESPECT PENTRU MORŢII DIN PROPRIA ETNIE
 
 
 
SURSA: http://www.9am.ro/stiri-revista-presei/2006-06-09/cimitire-evreiesti-transformate-in-gradini-de-legume.html
 
Asa cum am promis in finalul anchetei "Afacerea Cimitirele Evreiesti", publicata in editia din 6 iunie a.c. a ziarului ZIUA, revenim astazi cu noi dezvaluiri despre inchirierea si vanzarea cimitirelor evreiesti din Romania. Cu sprijinul presedintelui Asociatiei Evreilor Romano-Americani, David Kahan, organizatie cu sediul la New York, suntem in masura sa va prezentam astazi si alte date si informatii care acuza grav conducerea executiva a Federatiei Comunitatilor Evreiesti din Romania (FCER), pe de o parte, dar si autoritatile centrale si locale pentru indolenta care afecteaza iremediabil cimitirele si lacasurile de cult evreiesti.
Fragmente de oase printre rasaduri
In orasul Ramnicu Sarat, din judetul Buzau, localitate unde candva a existat o infloritoare comunitate evreiasca, sunt doua cimitire: unul vechi de peste o suta de ani si unul mai nou, cu o vechime de cateva zeci de ani. Primul, situat pe strada Jitia, a fost inchiriat de presedintele Comunitatii evreilor din Focsani, Mircea Rond, unui cetatean, pentru a fi cultivat cu legume! Aceasta in conditiile in care, cu toata vechimea cimitirului, timpul si mai ales oamenii nu au reusit sa distruga si sa faca sa dispara chiar toate pietrele si monumentele funerare. Afacerea incheiata de Mircea Rond s-a facut cu acordul Federatiei de la Bucuresti, condusa de venerabilul presedinte Aurel Vainer. Culmea este ca in "conventia" incheiata intre Mircea Rond si Radu Dutulescu nu se stipuleaza ca cel de-al doilea ar avea obligatia de a achita vreo taxa . Totusi, Dutulescu, "ingrijitorul" cimitirului, ne-a declarat, cu mana pe inima, ca el plateste patru milioane si sase sute de mii de lei sefului Comunitatii din Focsani pentru a fi lasat sa cultive diverse legume pe terenul cimitirului. Ba, mai mult, omul ni s-a vaitat ca suma creste de la an la an si ca Rond nu incheie conventia decat pe termen de un an, tocmai pentru a putea sa "urce valoarea potului" pentru "anul financiar" urmator. "Eu am incheiat conventia cu domnul Rond pentru a avea grija de cimitir si contra acestui serviciu sa am dreptul sa cultiv legume printre morminte. Banii ii dau in fiecare an, ca asa mi-a cerut de la inceput, asa ne-am inteles. Nu prea e bine ca de la an la an creste suma si ajung sa dau prea mult fata de ceea ce scot de pe teren", ni s-a plans Radu Dutulescu. "De doi ani am aceasta conventie incheiata. In primul an am platit 3,6 milioane de lei, apoi a crescut si tot creste suma!" Gradinarul ne-a povestit ca acum cativa ani in cimitir erau mult mai multe pietre funerare, dar "au disparut, dom'le, cu timpul". "Eu cred ca mai sunt oseminte pe sub rasaduri, peste tot, ca daca aici a fost cimitir, nu e normal sa fie si oase de om? Cand am sapat pamantul n-am gasit oase, ca eu sap la mica adancime pentru legume, la vreo 30 de centimetri, asa ca n-am cum sa gasesc oase!". Reporterii ZIUA au gasit, insa, printre rasaduri, diverse fragmente de oase care ar putea proveni din mormintele oamenilor ingropati aici.
In cimitirul nou, situat in spatele fabricii de lactate "Meridian", au aparut deja multe rasaduri de ceapa verde. Foarte multe pietre funerare sunt distruse de-a binelea iar aproape peste tot balariile incep sa depaseasca inaltimea monumentelor funerare, astfel incat ai impresia ca esti in jungla. Deocamdata, conform unor surse locale, nu s-a vandut nimic din cimitirul nou din Ramnicu Sarat, dar, conform acelorasi surse, patronul fabricii "Meridian" ar dori sa se extinda, iar cimitirul evreiesc este, cum spuneam, chiar in spatele fabricii.
Rond, agent imobiliar
Seful Comunitatii evreiesti din Focsani, Mircea Rond, nu este la prima afacere de acest gen. In primavara anului trecut, Mircea Rond a trecut de-a dreptul la vanzarea pe parcele a celui mai vechi cimitir evreiesc din Focsani. Astfel, FCER, prin Rond, a vandut 1281 mp, dintr-un total de 6.746 mp, cu 350 de milioane de lei vechi, catre firma Valeger Company SRL, firma lui Marius Iorga, fost vicepresedinte al CJ Vrancea in perioda 1997-2000. Iata ce declara atunci, in presa locala, Mircea Rond: "I-am vandut domnului Marius Iorga cu obligatia sa ne faca gardul si poarta si sa intretina cimitirul. Terenul acela era un spin pentru mine! Am chemat pe cineva de la Bucuresti, care a verificat zona din punct de vedere religios si nu au fost probleme. Am gasit, intr-adevar, cateva pietre funerare rezemate de fostele cladiri administrative, care erau foarte degradate. Din punctul meu de vedere tranzactia este in perfecta stare. Licitatia a inceput de la 7,5 USD metrul patrat si am vandut in final cu 10 USD", spunea Mircea Rond. Ulterior, Iorga a vandut terenul unui afacerist din Focsani, Nicu Stoenescu, cu 10 miliarde de lei vechi, adica pretul pietei pentru centrul orasului. Rond sustinea ca noul proprietar, Stoenescu, i-ar fi promis ca nu instraineaza terenul si ca nu va deschide in zona afaceri care ar fi nepotrivite cu sacralitatea acelui loc. Numai ca in contractul de vanzare-cumparare dintre Iorga si Stoenescu nu exista nici o clauza in acest sens. In plus, Rond ar trebui sa raspunda la urmatoarea intrebare: cum a fost posibil ca el sa obtina de la Iorga doar 350 de milioane de lei, in timp ce acesta din urma, la revanzarea terenului catre Stoenescu, a obtinut 10 miliarde de lei?
Vechiul cimitir evreiesc din Focsani, situat pe strada Nicolae Balcescu, dateaza de pe la 1600, in el fiind ingropate peste patru mii de persoane. Locul de veci a fost folosit pana in 1874, cand s-a infiintat un nou cimitir. De mai multi ani cimitirul a fost abandonat de sefii comunitatii evreiesti locale, centrale, dar si de autoritatile administratiei locale, dar a fost totusi inclus pe lista monumentelor istorice.
Federatia creste preturile artificial
Conform unor surse din anturajul unor fosti membri ai conducerii Federatiei Comunitatilor Evreiesti din Romania, organizatia primeste numai de la Joint-ul american trei milioane de dolari pe an. Ca sa nu mai vorbim de alte organizatii care sponsorizeaza constant Federatia din Romania. Ca sa nu mai vorbim de alte institutii evreiesti care sponsorizeaza sporadic, dar consistent FCER. Si toate acestea se intampla in timp ce presedintele Aurel Vainer se plange, ca si alti membri ai conducerii, ca n-au bani, bietii de ei, ca sa intretina cimitirele! Intr-un drept la replica, publicat in ZIUA din 7 iunie a.c., trimis redactiei in urma publicarii unei anchete semnate de Tesu Solomovici, presedintele FCER spune, printre altele: "Potrivit unor calcule estimative, pentru aducerea la o stare normala a celor 802 de cimitire, ar fi necesara o suma de peste 24 milioane de euro."!!! Cu o vorba celebra, il intrebam pe doctorul in economie Aurel Vainer: pe ce se bazeaza "calculele estimative"?! Asa, hodoronc-tronc, Vainer si ai lui estimeaza ca au nevoie de cel putin 24 de milioane de euro! David Kahan, presedintele AERA, ne-a spus ca este nevoie de mult mai putini bani pentru toate aceste lucrari de reabilitare a cimitirelor: "Daca lucrarile se fac prin Federatie, valoarea lucrarilor creste de cateva ori! Daca Asociatia noastra a reusit sa faca, cat de cat, ceva bun in Bistrita Nasaud, a reusit pentru ca i-am ocolit pe ei, cu firmele si oamenii lor, altfel probabil am fi platit dublu sau triplu."
Situatia cimitirelor evreiesti din Ramnicu Sarat este similara cu aceea a multor alte lacasuri si cimitire evreiesti din intreaga Romanie. La fel se intampla in multe localitati din Moldova sau din Ardeal. Pe masura ce vom avea noi date si dovezi, vom reveni cu speranta ca autoritatile romanesti vor interveni pentru stoparea comertului cu mormintele evreirsti.
 
 Sursa: http://www.9am.ro/stiri-revista-presei/2007-12-08/scandalul-cimitirelor-evreiesti-din-romania.html
 
 
8 Decembrie 2007 de Marian GHITEANU

Scandalul cimitirelor evreiesti din Romania

Dupa o istorie multiseculara, etnia evreiasca din Romania (sau mai bine zis ce a mai ramas din ea) trebuie sa administreze si ingrijeasca peste 800 de cimitire. O sarcina dificila si, mai ales, costisitoare. O sarcina care depaseste, se pare, capacit
 
Dupa o istorie multiseculara, etnia evreiasca din Romania (sau mai bine zis ce a mai ramas din ea) trebuie sa administreze si ingrijeasca peste 800 de cimitire. O sarcina dificila si, mai ales, costisitoare. O sarcina care depaseste, se pare, capacitatile financiare si logistice ale Federatiei Comunitatilor Evreiesti din Romania (FCER). Asa se face ca, in ultimii ani, portiuni ale unora dintre aceste cimitire au fost instrainate. Vandute sau inchiriate. Pe locul vechilor morminte se inalta constructii noi sau pasc animale. Un sacrilegiu de neinteles pentru toti cei care stiu cat de riguros este respectat cultul mortilor in religia mozaica. In Israel, multe sapaturi arheologice de mare insemnatate au fost oprite de teama de a nu tulbura somnul inaintasilor. In Europa, actiunile izolate ale unor profanatori extremisti au declansat de fiecare data scandaluri internationale, fiind urmate de sanctiuni aspre. Cum este, deci, posibil ca disparitia unor cimitire intregi sa nu produca, in Romania, aproape nici o reactie din partea celor chemati sa le vegheze?
ZIUA a publicat primele anchete cu privire la acest subiect, dezvaluind si cate ceva din culisele razboiului dus de americano-romanul David Kahan, presedintele Asociatiei Evreilor Romani din America (AERA), cu sefii Federatiei Comunitatilor Evreiesti din Romania (FCER). FCER si presedintele ei, dr. Aurel Vainer, resping acuzatiile. Recent, scandalul a ajuns si in presa israeliana. Influentul cotidian "Maariv" publica o ancheta pe cinci pagini, in care citeaza ziarul ZIUA si anchetele pe care le-am publicat in paginile acestuia.
Ex-deputat al Partidului Muncii, Mare Rabin la Bucuresti
Se parea ca dr. Aurel Vainer, presedintele FCER, dorea o solutie amiabila de colaborare cu liderii din strainatate, in folosul conservarii lacasurilor sacre evreiesti din Romania. Au existat, in acest sens, convorbiri si contacte cu lideri din Parlamentul Romaniei, in Senat si la Camera Deputatilor. O lege promulgata de Guvernul Romaniei ar putea reglementa situatia cimitirelor evreiesti, cu aceasta fiind de acord si dr. Aurel Vainer intr-o discutie avuta cu senatorul Corneliu Vadim Tudor in biroul acestuia. Insa totul a fost rasturnat de atotputernicul Mare Rabin Menahem Hacohen.
Venit din Israel in urma cu mai multi ani, Marele Rabin Hacohen este o figura controversata. Nimeni nu-i contesta, desigur, cultura si capacitatile intelectuale. I se reproseaza, insa, ca nu cunoaste Romania si nici nu s-a straduit sa se apropie de realitatile obstei pe care a fost chemat sa o pastoreasca. Nici acum nu vorbeste macar o boaba din limba acestei tari. Predicile si le rosteste in idis si in ebraica, limbi necunoscute majoritatii enoriasilor sai. Peste tot umbla cu translatorul dupa el. Au mai existat in istoria comunitatii evreiesti din Romania rabini adusi din strainatate, dar ei s-au grabit sa invete romaneste.
Cand s-a instalat la Bucuresti, rabinul Menahem Hacohen avea 75 de ani. Politician uns cu toate alifiile, vreme de 15 ani a fost deputat in Knesset (Parlamentul israelian), din partea Partidului Muncii. Nu i-a fost greu sa impuna sefilor FCER legea ca nici o bucata de cimitir sa nu poata fi vanduta sau inchiriata fara aprobarea sa.
Menahem Hacohen i-a obligat pe sefii FCER sa refuze orice colaborare cu evreul americano-roman David Kahan, care a sosit in Romania cu un program de salvare a lacasurilor sacre. Nici de Eli Kaufman, reprezentantul unei alte organizatii internationale, "Atara Kadisha", care se ocupa de conservarea cimitirelor evreiesti, Marele Rabin nu vrea sa auda.
Ziarul "Maariv" l-a intrebat pe rabinul Hacohen daca stie cate cimitire au fost vandute pana acum. A raspuns, evaziv: "Vreo sase, sapte, poate zece".
Vadim face lobby pentru cimitirele evreiesti
Jurnalistii de investigatie ai cotidianului Maariv au venit in Romania si au demarat propria ancheta. Au mers "pe teren" si au constatat multe anomalii. Au vazut portiuni de cimitire vandute sau inchiriate, porci si vite care pasc iarba printre morminte distruse si alte asemenea grozavii. Cert este ca FCER nu are capacitatea tehnica si nici resursele financiare pentru a remedia lucrurile. David Kahan pretinde ca are asemenea posibilitati, ca e in stare sa mobilizeze interesul si mai ales finantele unor cercuri evreiesti internationale pentru a salva ceea ce se mai poate salva din lacasurile sacre evreiesti din Romania. De asemenea, Kahan se mai prevaleaza de un act semnat de prim-ministrul Adrian Nastase in care acesta, intr-o vizita facuta la New York, a semnat un program de colaborare romano-americana in domeniul conservarii cimitirelor evreiesti. Kahan a ajuns si la senatorul Corneliu Vadim Tudor, care a decis sa-i sprijine initiativa. O lege promovata de PRM a trecut prin Senat si a ajuns in plenul Parlamentului. S-a ajuns astfel la bizara situatie ca presedintele PRM sa faca lobby pentru o lege evreiasca, fapt care a infuriat enorm anumite cercuri din tara si de peste hotare. Dar tocmai in momentul in care deputatul obstii evreiesti si presedintele FCER, dr. Aurel Vainer, dorea o intelegere cu David Kahan, iar a aparut rabinul Menahem Hacohen care, cu o falca in cer si alta in pamant, l-a afurisit pe David Kahan.
Intr-un comunicat semnat de Aurel Vainer, FCER a informat ca se opune "cu fermitate aprobarii propunerii legislative, anticonstitutionale, initiata de senatorul Corneliu Vadim Tudor cu privire la modificarea Ordonantei de urgenta Nr. 36/2002, privind reglementarea dreptului de proprietate al FCER asupra lacasurilor de cult, cimitirelor si altor bunuri destinate activitatii Cultului Mozaic".
"Persona non grata"
Comitetul Director al FCER a fost intrunit de urgenta si David Kahan a fost declarat "persona non grata". Un caz absolut iesit din comun, foarte rar in multimilenara istorie a poporului evreu. Ultima excomunicare a pronuntat-o rabinul-sef Moses Rosen in urma cu vreo trei decenii impotriva istoricului evreu-roman Al. Harlaoanu, autorul unei "Istorii a evreilor" nu prea cuser. Grava pedeapsa care l-a lovit pe Kahan este justificata de presedintele Aurel Vainer si de Comitetul Director FCER pe urmatoarele motive: "1. declaratii false si uz de fals cu privire la Asociatia sa si la reprezentativitatea pe care o afiseaza; 2. incercarea ca, prin coruptie, sa obtina bunuri sacre evreiesti din Romania; 3. manifestare neprietenoasa fata de evreimea din Romania, dorind sa achizitioneze terenuri din incinta unor cimitire evreiesti; 4. atacuri calomnioase si neadevarate la adresa FCER, a liderilor si salariatilor Federatiei, in mass-media, pe cale orala si la instante judiciare".
La randul sau, David Kahan aduce acuzatii similare conducerii FCER. Consternat de aceasta stranie "excomunicare", el i-a scris de la New York lui Vainer ca masura e stupida si dauneaza imaginii evreimii romane in lume si imaginii liderilor Federatiei. El declara ca nu doreste nici o proprietate sacra evreiasca din Romania si ameninta ca va lua "masuri legale", deoarece "Cultul Mozaic din Romania nu poate fi batjocorit de cateva personaje ale sale".
Prestigiosul cotidian ebraic "Maariv" acuza liderii evrei din Romania
Cotidianul "Maariv", unul din cele mai importante ziare din Israel, si-a trimis in Romania o echipa de ziaristi-investigatori in frunte cu Kalman Leibskind. Aproape sase pagini dedica "Maariv" subiectului. Iata supra-titlul acestor pagini: "Asa scoate Comunitatea evreilor din Romania la licitatie bucati din cimitirele evreiesti si le tranzactioneaza ca terenuri pentru constructii si agricultura". Pe o pagina intreaga, e publicat, sub titlul "Scandalul cimitirelor", fotografia lui Radu Dutulescu in mijlocul rasadurilor de varza pe care le cultiva pe terenul cimitirului evreiesc din Ramnicu-Sarat. Ici-colo, se mai vad pietre funerare. Cimitirul arata ca devastat de un uragan. Pietre de mormant rasturnate, murdarie, dezinteres. Circa 40.000 de evrei au trait inainte de cel de-Al II-lea Razboi Mondial in Ramnicu-Sarat. Acum, urmasilor lor le este greu sa gaseasca mormintele stramosilor lor si sunt socati sa constate ca in cimitir se cultiva varza, pasc vitele si functioneaza o crescatorie de rate.
In urma cu trei ani, scrie Maariv, FCER a decis sa inchirieze terenul cimitirului lui Radu Dutulescu. In ianuarie 2005 s-a semnat un contract si omul a pus mana - legal, afirma el - pe 8000 de metri patrati. "Maariv" mentioneaza ca o copie a acestui contract se afla in posesia redactiei de la Tel Aviv. Reporterul ziarului a fotografiat cotetul care avea ca postament o piatra de mormant acoperita cu inscriptii ebraice.
Marele Rabin Menahem Hacohen spune ca asa ceva nu poate fi adevarat. Dar ziaristul de la "Maariv" a fotografiat contractul aflat in posesia romanului. Se vad clar stampila Comunitatii Evreiesti din Focsani, oras din apropiere de Ramnicu Sarat, si semnatura si stampila organului tutelar, Federatia Comunitatilor Evreiesti din Romania, cu sediul la Templul Coral din Bucuresti. Contractul stipuleaza clar ca terenul cimitirului va fi folosit pentru agricultura. Marele Rabin are poate o scuza, nu stie romaneste, dar ceilalti lideri evrei?!
Cimitirul evreiesc din Ramnicu-Sarat nu e un caz izolat, scrie "Maariv". Ziarul israelian citeaza articolele publicate de ZIUA despre situatii similare cu cimitirile evreiesti din Focsani, unde, in 2005, au fost vanduti lui Marius Iorga, patronul firmei "Valeger", 1281 metri patrati cu 10.000 $. Desi acesta se obliga sa respecte sacralitatea terenului, un an mai tarziu, bucata de pamant a fost vanduta lui Nicu Stoenescu cu 300.000 $. Politia romana, scrie ziarul ebraic, cunoscand simtul evreiesc dezvoltat pentru afaceri, nu prea a inteles cum si de ce Comunitatea evreiasca s-a grabit sa vanda un teren atat de ieftin, si a decis sa deschida o ancheta. Marele Rrabin Menahem Hacohen din nou se jura ca nu e amestecat in aceasta afacere, nici el si nici liderii evrei centrali. Dar presedintele Comunitatii din Focsani, Mircea Rond, a declarat ziaristului de la "Maariv" ca a primit dispozitia de a vinde bucata de cimitir de la sefii FCER din Bucuresti. Acestia au trimis chiar si un rabin la Focsani care a controlat sa nu existe oase risipite si matzeivot-uri (pietre de mormant) pe portiunea din cimitir care urma sa fie vanduta. S-a publicat chiar si un anunt de licitare in ziarul local. Dupa vanzare, toti banii au fost trimisi la Bucuresti, fiind incasati de Federatia Comunitatilor Evreiesti. Acelasi lucru l-a declarat Rond si la politie, cand a fost cercetat.
Un caz similar s-a intamplat si cu cimitirul din Beclean, in Bistrita Nasaud. Doua loturi, insumand 3108 metri patrati, din cimitirul local, au fost vandute familiei Doina si Nelu Poenaru contra 6560 $. Ulterior, dezvaluie "Maariv", specialistii adusi acolo de David Kahan, folosind aparate sofisticate, au dat la iveala vechi morminte. In ciuda evidentelor, FCER continua sa nege ca ar fi fost vandute cimitire cu morminte cu tot.
Intra in joc
si ultra-rabinii Israelului
Rabinul Menahem Hacohen si liderii Comunitatii Evreiesti sunt foc si para nu numai pe David Kahan, ci si pe Eli Kaufman, reprezentantul in Romania al organizatiei "Atara Kadisha", care se ocupa cu salvarea cimitirelor evreiesti in toata lumea. Kaufman s-a nascut la Husi in urma cu 49 de ani. Din cimitirul unde se afla inmormantati parintii sai, in urma cu doi ani, s-a vandut o bucata de pamant pe care s-au construit doua vile. Ziarul "Maariv" scrie ca vanzarea s-a facut din ordinul Federatiei Evreiesti din Bucuresti, care a primit si cei 31.000 de euro, pretul tranzactiei. Pe teren, dupa construirea vilelor au fost descoperite resturi de morminte.
Aceasta repetata profanare a suparat enorm "Comisia Mondiala pentru intretinerea si conservarea cimitirelor evreiesti din Europa de Est", in fruntea careia activeaza Marele Rabin israelian, originar din Romania, Shmuel Alpert, deputat din partea Partidului ultrareligios "Agudat Israel". In 2002, dupa ce s-a adoptat legea prin care cimitirele si lacasurile religioase mozaice din Romania treceau in proprietatea Comunitatii Evreiesti, deputatul Alpert a semnat, in numele unor organizatii rabinice din Israel, un protocol cu FCER care stipula ca tranzactionarile cu cimitire evreiesti nu pot avea loc fara semnatura Forumului Rabinic. Acest Forum este format din patru rabini, doi israelieni (unul fiind insusi Shmuel Alpert), si alti doi europeni. Alpert a declarat ziarului "Maariv" ca e indignat de cele auzite, si anume ca au fost vandute portiuni din cimitire evreiesti fara sa fi fost si el consultat.
Unde se va sfarsi acest razboi al evreilor contra evreilor?
Nu se mai pune problema cine are dreptate, ci cum s-ar putea iesi din acest impas moral si juridic. Acum, Parlamentul trebuie sa voteze o noua lege a cimitirelor evreiesti. Grea sarcina pentru deputatii romani.  
 
 Orice roman autentic posteaza sursa / linkul de unde a preluat informatiile, cei care nu fac asa sunt doar niste zdrente comuniste,   17.11.2012 @ Iacobini A.