CENTRUL PENTRU COMBATEREA ANTIROMÂNISMULUI
LA MULŢI ANI, ROMÂNIA!!!
ALEXANDRU LEIBOVICI
 
1. JURNALIST MINCINOS
2. VECTOR DE PROPAGANDĂ ANTIROMÂNEASCĂ
3. DENIGRATOR PROFESIONIST
 
 
NU MAI COMENTEZ INDIVIDUL CI ÎI PREZINT OPERA STALINISTĂ
 
 
 
SURSA DIVERSIUNII:
 
http://acum.tv/articol/73063/
 

Are oare dl. Octav Bjoza simpatii legionare?

de (2-1-2015)
 
 
Textul de mai jos este de fapt un comentariu care a devenit prea lung, un răspuns la întrebarea lui George cum aş putea fundamenta afirmaţia că Bjoza este simpatizant legionar, şi la care am început să răspund aici. Din acest motiv acest text trebuie luat în contextul celorlalte observaţii pe care le-am făcut pe acel fir.

Iată câteva vorbe şi fapte după care se poate judeca poziţia dlui O. Bjoza faţă de legionari şi ideologia legionară.

Hotnews.ro publica pe 22 decembrie câteva informaţii biografice despre Octav Bjoza precum şi câteva din spusele acestuia. De exemplu, în unul din clipurile din 7 noiembrie 2009, la comemorarea de la monumentul din Râşnov ridicat în cinstea martirilor legionari (uciderea unor legionari pe vremea dictaturii lui Antonescu, circa 1940).

Nu sunt legionar, nu am fost şi e prea târziu să mai devin, dar norocul meu a fost că la vârsta de 19 ani să fiu educat în temniţele comuniste de unii dintre ei. Mi-au marcat tot restul vieţii.

Ce poate să însemne “e prea târziu să mai devin”? Eu deduc că, în orice caz, nimic nu-i repugnă în ideologia legionară.

Tot ei mi-au atras atenţia că neamul romanesc e bântuit de trădători, de vânzători de ţară şi au avut dreptate, şi din cauza asta îi voi purta în mintea şi în sufletul meu câte zile voi avea.

Deci cei care gândesc altfel ca acei legionari sunt vânzători de ţară – o vând unor interese străine (v. mai jos). Şi ce se face cu trădătorii? Sunt nimiciţi…

Am fost dintotdeauna pentru unitate între noi, românii, şi nu numai, în ţară, dar mai ales între foştii deţinuţi politici. Şi n-a fost posibil, este trist şi sufăr pentru treaba asta. Dar poate că nu este prea târziu.

Aici este vorba de următoarele.

Pe lângă Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici din România (AFDPR) al cărei preşedinte este Octav Bjoza, mai există o alta, numită “Federaţia Română a Foştilor Deţinuţi Politici Luptători Anticomunişti (FRFDPLA)”. Aceasta s-a format prin desprinderea de AFDPR, la începutul anilor 1990, a aripii legionare, în urma unui conflict cu Constantin Ticu Dumitrescu, preşedintele fondator al AFDPR. Organizaţia foştilor deţinuţi legionari a fost condusă până în 2012 de Constantin Iulian şi Gheorghe Jijie, persoane destul de curtate de media românească, drept pentru care declaraţiile şi interviurile acestora pot fi găsite în mare număr pe Internet.

Citatul de mai sus arată că O. Bjoza doreşte re-unificarea cu organizaţia foştilor deţinuţi legionari, de care Ticu Dumitrescu se distanţase. Deci iată încă un indiciu că Bjoza nu face nicio distincţie între partide (şi ideologii) totalitare şi cele democrate. Pentru dl. Bjoza contează numai că sunt contra comunismului, dar pentru ce sunt – pentru dl. Bjoza nu contează, din păcate.

Din discursul unui alt participant aici :

… La 1893, în familia regală s-a năsut un monstru, un monstru care, prin diferite maşinaţiuni politice, în 1930 a ajuns pe tronul României cu misiunea expresă de a pune această ţară la-îndemâna evreilor care şi-au găsit sălaş temporar în această ţară. Cei care s-au opus acestor planuri diabolice au fost cei care au întemeiat mişcarea legionară şi care reprezentau elita morală a poporului român. În planurile lui Carol al II-lea a intrat şi această represiune sălbatecă împotriva mişcării legionare care îi stătea… îi bloca planurile pe care le primise din străinătate…

Apoi dl. Bjoza acest vorbitor face elogiul lui C.Z. Codreanu şi povesteşte despre represiunea şi contra-represiunea legionarilor.

La toate acestea, dl. Bjoza n-are nimic de obiectat, deoarece atunci când ia cuvântul, începe prin a-şi exprima acordul : “După cele ascultate, e greu să mai poţi [adăuga] ceva…”

Dar poate dl. Bjoza este mai timid şi se jenează să interpeleze sau să contrarieze pe cei prezenţi?

Puţin probabil. Din articolul din Hotnews.ro citat mai sus aflăm că în 2013 Octav Bjoza a participat la conferinţa organizată de Institutul de Cercetare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Romanesc (IICCMER) în colaborare cu Institutul National pentru Studiul Holocaustului in Romania “Ellie Wiesel” (INSHR-EW). Acolo, dl. Bjoza a luat cuvântul din sală şi

– a vorbit despre calitatea deosebită a legionarilor pe care i-a cunoscut în închisorile comuniste

– a spus că, deşi nu a fost legionar, d-sa a arătat că nu considera normală generalizarea osândirii tuturor membrilor Mişcării Legionare, subliniind caracterul deosebit al lui Ion Gavrilă Ogoranu …

– a criticat situaţia creata de Institutul Elie Wiesel la Targu Ocna, unde se exercită presiuni asupra consiliului local pentru retragerea calităţii de cetăţean de onoare al oraşului fostului deţinut politic Valeriu Gafencu…

Deci, indiferent dacă are sau nu dreptate în ce a spus acolo, timid nu pare să fie… Şi deci faptul că la acea comemorare nu s-a distanţat de ce au spus alţii are semnificaţia pe care o are…

Dacă Bjoza ar avea, cum spune, admiraţie numai pentru calităţile personale ale legionarilor, atunci ar participa numai la omagierea acelor legionari de ale căror calităţi a putut să se convingă el însuşi. Dar nu este ceea ce şi face: el participă la omagierile legionarilor în general, cum se vede mai sus, deoarece n-a putut să cunoască personal pe niciunul din cei omagiaţi la Râşnov.

Ce spune acum dl. Bjoza însuşi despre afirmaţiile că ar avea “simpatii legionare”? Această publicaţie a discutat în urmă cu câteva zile cu dl. Bjoza. Iată câteva extrase.

„Primii care ştiu că nu am fost şi nu sunt legionar sunt chiar legionarii”, susţine Octav Bjoza, chestionat de TIMPOLIS cu privire la eventualele sale simpatii legionare. În ce priveşte catalogarea sa drept persoană cu simpatii legionare, Octav Bjoza apreciază că afirmaţia în sine este incalificabilă şi nu corespunde realităţii.

„Nu am fost, nu sunt şi e prea târziu să mai devin legionar”, spune preşedintele AFDPR, Octav Bjoza, care precizează însă că este posibil ca situaţia care a determinat catalogarea sa drept simpatizant al mişcării legionare să fi derivat din faptul că a participat la numeroase ceremonii de comemorare ale foştilor deţinuţi politici, la care acesta admite că este posibil [s.m.] să fi luat parte şi foşti membri sau simpatizanţi legionari.

“Este posibil…” Dar comemorarea de la Râşnov de care am vorbit mai sus era dedicată exclusiv victimelor legionare! Oare dl. Bjoza a uitat? Cum se poate, din moment ce toată presa pe aceea o citează!? Iar când dl. Bjoza enumără comemorările devenite tradiţionale, uită să menţioneze pe cea de la Râşnov, deşi chiar la începutul alocuţiunii rostite acolo în 2009 menţionează că participă la ea an de an : “oricum, n-am lipsit niciodată de la acest eveniment”, spune el (minutul 0:56).

Este interesant, prin contrast, şi următorul fapt:

“In 10 septembrie 2013, principesa Margareta i-a inmanat lui Octav Bjoza Decoratia Regala Nihil Sine Deo, conferita de Regele Mihai I Asociatiei Fostilor Detinuti Politici, drept recunoastere a luptei pentru “aflarea adevarului si infaptuirii dreptatii pentru cei persecutati de regimul dictatorial comunist”” (Hotnews.ro)

Contrastul constă în aceea că decorată a fost Asociaţia Foştilor Deţinuţi – pentru activitatea acesteia de la începuturile sale – iar nu dl. Bjoza personal.

Să rezum. Deşi dl. Bjoza afirmă că atitudinea dânsului faţă de legionari se rezumă la admiraţia pentru calităţile morale ale acelor legionari pe care i-a cunoscut, tânăr, la închisoare, totuşi domnia sa:

– îşi exprimă admiraţia pentru calităţile morale ale tuturor legionarilor şi participă la comemorarea tuturor legionarilor, inclusiv a celor pe care nici n-avea cum să-i cunoască personal;

– consideră cu seninătate posibilitatea să fi aderat la legionari, dacă n-ar fi vârsta (“acum este prea târziu să mai devin legionar”; pe de altă parte, acum afirmă că ar fi declarat în toate ocaziile că “nu voi fi niciodată legionar”;

– doreşte reunificarea cu organizaţia foştilor deţinuţi legionari, deci nu vede vreo incompatibilitate politică sau ideologica (spre deosebire de atitudinea lui Ticu Dumitrescu);

– încearcă să ascundă participarea sa la comemorările pur legionare, vorbind despre ceremonii la care “s-ar fi putut să fi luat parte şi legionari“. Deci este conştient că faptele sale nu concordă cu declaraţiile publice.

Este greu de ştiut cu certitudine ce gândeşte de fapt un alt om, aşa că suntem limitaţi la a examina ce spune şi ce face acesta. În cazul de faţă, toate faptele pe care le cunosc converg către concluzia că pentru dl. Octav Bjoza legionarii merită, în totalitatea lor şi inclusiv ideologia lor, acelaşi respect ca şi adversarii democraţi ai comuniştilor – liberalii, social-democraţii, ţărăniştii.

Deci da, după părerea mea, domnul Octav Bjoza are simpatii legionare, iar decorarea dânsului o găsesc foarte problematică.

* * *

Ca de obicei, opiniile autorului nu coincid neapărat cu cele ale publicaţiei ACUM.

Ce părere aveţi despre acest articol?
Corect  Frumos spus  Îmi dă de gândit  Am învăţat ceva! 
http://cpcar.ro/Vladimir-Tismenetki.php
 Orice roman autentic posteaza sursa / linkul de unde a preluat informatiile, cei care nu fac asa sunt doar niste zdrente comuniste,   17.11.2012 @ Iacobini A.