CENTRUL PENTRU COMBATEREA ANTIROMÂNISMULUI
LA MULŢI ANI, ROMÂNIA!!!
CRITIC ATAC
 
1. Promovarea urii antilegionare (acest blogger e "calificat" să-şi dea cu părerea despre Mişcarea Legionară, alături de alţi denigratori de profesie, cine l-a calificat ne putem da uşor seama)
2. Vector de propagandă antiromânească
3. Minciuna acestuia e evidentă deoarece nu am auzit de liste negre făcute de legionari, ci de o listă a ruşinii naţionale organizată împotriva politicienilor actuali, care nu este subiectul tratat de acest blogger
 
 Are o latură pozitivă....nu m-a înjurat, ameninţat nici cenzurat cum fac restul
 
Din păcate trebuie să luptăm şi pentru drepturile acestui mincinos, de a ne critica, nimic din ce scrie pe blog nu se regăseşte în activităţile Mişcării
 

„Listele negre pentru zile albe” au revenit. Cu binecuvîntarea establishmentului cultural

vasile-ernu1Extrema dreaptă este într-o revenire în forţă în mai toată Europa. Acum se poartă acest discurs. Mai nou, încep să apară şi practici ale acestui discurs. De la Moscova la Lisabona, de la Budapesta la Stockholm, de la Paris la Berlin şi Londra, dreapta extremistă este tot mai prezentă în diverse forme: antimigraţie, antiţigani, antimusulmană, antisemită, homofobă etc. Ea capătă diverse forme de la un context la altul. Şi la noi ea începe să devină tot mai prezentă.

Conflictul din Ucraina a scos la suprafaţă în România un naţionalism şi nişte fobii aparent ascunse, din zone pe care le credeam chiar progresiste. Acest conflict, care pentru establishmentul politic şi cultural de la noi este o bătălie între bine şi rău şi nicidecum o confruntare între state, grupuri de state cu interesele lor, confruntare care trebuie tratată politic şi nicidecum religios, a scos la iveală un filon al acestei drepte extreme tot mai puternic şi mai bine conturat. În România acestui tip de reflecţie, trebuie să fii plasat fie în zona albă, fie în cea neagră,  să fii fie de partea Binelui, fie de partea Răului. Nuanţele, criticile nu-şi au locul. Din păcate, nu e vorba de un discurs şi o reflecţie politică, ci de cu totul altceva. Am mai trăit şi în perioada interbelică, şi în comunismul de tip stalinist o astfel de practică discursivă şi politică. La noi, mai nou, antirusismul şi pro-occidentalismul au căpătat consistenţă religioasă şi orice mică deviere de la „dogma prestabilită” te face „eretic” în raport cu majoritatea „ortodoxă politic” – deci damnabil. În acest context apar grupuri care devin tot mai extremiste şi incită, din păcate, la ură şi violenţă.

Ce facem cu grupurile marginale, activişti, tineri intelectuali, care nu gîndesc conform „dogmei euroatlantice” şi îşi permit să o critice şi să o analizeze? În bună tradiţie românească, dar şi europeană: începem să facem „liste negre”. Mai întîi apare o delaţiune a unui sit care se pretinde quality press – HotNews.ro. Iar zilele acestea, văd cu stupoare că se reface „buna tradiţie” interbelică: „Liste negre/roşii pentru zile albe”. Ce conţin ele: „Listă a românilor care sînt în slujba Moscovei, cu intenție sau involuntar”. Eu am „onoarea“ să fiu printre cei din vîrful clasamentului (locul 2), alături de colegii mei de la CriticAtac – Costi Rogozanu şi Florin Poenaru -, dar şi de oameni precum Alina Mungiu-Pippidi, Claudiu Crăciun sau Mihai Goţiu. Da, asta se întîmplă în România membră UE şi NATO. Iniţiatori: un membru al Partidului Noua Republica (Radu M. Oleniuc – preşedinte filiala Botoşani) şi platforma extremei drepte În Linie Dreaptă (Costin Andrieş – coordonator ÎLD şi colaborator EVZ).

Nu sînt genul de om care să se victimizeze, ci încerc să trag un semnal de alarmă. Poziţia noastră, a mea şi a grupului cu care colaborez, cînd e vorba de tot soiul de “injurii intelectuali şi politice”, am mai declarat-o: Decalogul Radio Erevan al CriticAtac. Despre poziţia mea faţă de acest tip de reacţii am mai scris aici: Amintirile unui kominternist pe înţelesul politrucilor. (Cum am trata eu şi CA tema Ucraina poate fi citit aici) Dar semnalul de alarmă trebuie tras, pentru că gravitatea problemei vine din altă zonă.

Situaţia gravă nu e faptul că apar astfel de grupuri care instigă public la ură şi violenţă. E grav, însă astfel de lucruri apar şi la case mai bune şi mai mari. Grav este cu totul altceva. Grav este faptul că unul din iniţiatorii (Radu M. Oleniuc) acestor „liste negre” este membru al unui partid „nou şi neprihănit” numit Noua Republică, cu un preşedinte asupra căruia planează suspiciunea de a fi un “neolegionar mai spălăţel”. Întrebarea mea pentru un om politic din generaţia tînără, care se vrea democrat şi proeuropean: Mihail Neamţu s-a dezis, oare, de trecutul său legionar sau doar mimează schimbarea şi strînge în jurul său oameni de extremă dreaptă pentru „zile albe”?

Dar şi mai grav e faptul că establishmentul intelectual de la noi, cei care ne cheamă la „idei în dialog” , la „dialog social” etc. şi fac săptămînal petiţii prin care-şi protejează oamenii cu mare atenţie de orice frază înaripată, susţine şi legitimează astfel de grupuri. Da, sînt oamenii care ne-au chemat să-l sprijinim pe Andrei Pleşu în faţa calomniilor Antenei 3. Cum e posibil ca organizații precum Revista 22, Grupul de Dialog Social sau intelectuali precum Vladimir Tismăneanu, Horia-Roman Patapievici sau Dragoş Paul Aligică & co să legitimize şi sprijine un grup precum În Linie Dreaptă (ÎLD), cu practici mai urîte şi mai virulente decît cele ale României Mari pe vremuri şi care iniţiază astfel de „liste negre”? Despre colaborarea establishmentului cu grupul de la ÎLD au scris pe îndelete Dorin Tudoran (un serial:  Oportunism, gargară, escrocherie) şi Andrei Panţu (Despre portalul extremist „În linie Dreaptă” 1 şi 2).

Acum ei fac „Liste negre/roşii pentru zile albe”. Acum cei care fac „liste negre” sînt susţinuţi şi binecuvîntaţi de cei care se autonumesc „elita acestei ţări”, establishmentul oficial al patriei.  Iar acest lucru este deja foarte grav. Este pentru prima oară din perioada interbelică cînd ceea ce numim „elita culturală a ţării” legitimează şi susţine pe faţă un grup al extremei drepte.  Întrebarea mea faţă de establishmentul cultural de la noi este simplă: sînteţi ceea ce spuneţi sau sînteţi ceea ce faceţi? Cum e posibil să ne chemaţi să ne solidarizăm cu “valori europene”, cu “practicile civilizate”, să predicaţi niște „valori democratice şi creştine”, în timp ce legitimaţi direct grupuri ale extremei drepte care fac deja liste în cea mai bună tradiţie a dreptei extreme? Am mai trecut prin acest proces şi ştim unde s-a ajuns. Din punctual meu de vedere, atîta timp cît establishmentul nostru intelectual susţine şi legitimează astfel de grupuri, nu mai are nici un drept moral să pretindă că este ceea ce evident nu este.

E un semnal de alarmă în ceea ce sesizez eu şi au sesizat deja şi alţii. Vor lua atitudine cei în cauză sau vor tăcea, cum au făcut pînă acum, şi vor prefera să ducă un „dialog surd” doar cu Antenele&Gâdea&co? Ştiu, e o strategie veche de a lupta vitejeşte cu „probleme imaginare”, cu duşmani inexistenţi sau facili şi să treci sub tăcere problemele majore ale societăţii şi ale propriului grup. E o strategie pe care liderii intelectuali de la noi au folosit-o cu mult succes şi văd că încă o folosesc. Dar unii dintre noi mai speră…
 
 
 
 

76 răspunsuri la „Listele negre pentru zile albe” au revenit. Cu binecuvîntarea establishmentului cultural

 1. Ioana spune:

  Felicitari pentru acest articol. Lucrurile astea trebuie spuse clar si raspicat si repetate pana cand ajung si la urechile establishmentului. Deunazi Adrian Papahagi anunta pe pagina de FB ca tocmai daduse un interviu “excelentului site conservator ILD”. Cum? Cum e posibil ca un om educat, cu un minim bagaj intelectual, sa nu se simta oripilat de agresivitatea si badarania acelor indivizi? Las la o parte obtuzitatea ideologica, maniheismul unor minti incapabile de nuante, rasismul si homofobia, ma intreb pur si simplu cum de oameni care se pretind intelectuali subtiri si crestini pe deasupra nu se simt oripilati de violentele de limbaj si de ura agresiva care se revarsa din “textele” acelor dezaxati.

  Nu trebuie sa fii de stanga ca sa te ia cu frig cand intri acolo. Prima data cand am nimerit pe ILD mi s-a parut un freak show si am ras, dar de fapt e o monstruozitate, un focar de infectie. Intelectualii nostri de dreapta, sunt niste inconstienti.

  • Pentru a înţelege relaţia lui Papahagi cu ILD, sau mai exact, pentru a înţelege cum se face că cel in urmă îi laudă pe primii, merită să citiţi acest articol al lui Mircea Platon, gânditor conservator care a fost şi el trecut pe lista neagră:

   http://alexandruracu.wordpress.com/2012/01/06/mircea-platon-putzi-clone/

   • Dr. Stalin spune:

    Mircea Platon:

    “capitalismul erodează familia tradiţională [liber la inlocuire cu "proletariatul" n.m.], otrăveşte aerul şi apa, defrişează pădurile, tâmpeşte copiii transformându-i în consumatori şi în ţinte ale campaniilor publicitare sau trecându-i prin şcoli şi universităţi menite nu a-i educa, ci a-i socializa corporat-consumerist, atunci când se distruge calitatea sistemului medical prin transformarea doctorilor în „drug pushers”, în vânzători de medicamente, şi a spitalelor în uzine de procesat oameni şi de fraudat companiile de asigurare, atunci când hrana oamenilor cade pe mâna unei industrii alimentare sinistre, care face rău şi animalelor, şi mediului, şi oamenilor care consumă produsele lor infestate de pesticide, antibiotice şi bacterii, totul e justificat în numele pieţei libere, al creşterii economice, al profitului.”

    citatul asta ar fi putut la fel de bine sa fie din stalin sau din hitler, daca ne gandim putin.

  • Roxi spune:

   iertati-mi indiscretia, dar dincolo de seriozitatea articolului, cine este Adrian Papahagi? De ce si pentru ce il considerati reprezentativ? El este parte din telectualitate? De ce va faceti probleme legate de o astfel de elita gen Papahagi sau uluitorul Baconschi. Ati facut vre-un sondaj sa vedeti cam cata lume reactioneaza barem la numele lor? vorba cuiva pe aici le faceti publicitate unor non-valori

 2. Cugetatoru' spune:

  Cum se spune speranta moare ultima….ce ne facem cu aia care chiar o iau in serios treaba asta , bine mai sunt aia carora nu le pasa ce se va intampla: fie ca dreapta va iesi invingatoare fie ca stanga va triumfa . La ce putem spera ca aporturile de forta se pot schima oricand , oricine isi poate trada fratele cat si tara , cu aia am avea o mare problema ; o dilema mai veche de cateva sute de ani.

  Poti lupta, neapucand caile “adversarilor /rivalilor”…ca doar ne poate juca si noua feste imaginatia si se le luam pe bune spusele lor. Ceea ce ar fi de combatut si de nelasat la voie intamplarii , a soartei ( oamenilor obisnuiti) care …”saracii” ei se chinuie sa vada care “farfuria” e mai buna : aia plina cu de toate sau aia goala dar din ceramina.

  Eu daca tot sper ca ne vom trezi de sub jug, poate sper degeaba…dar intr-un timp va iesi acea scantaie necesara omenirii de a o aduce pe caile mai bune sau mai sanatoase!

 3. Tanasa spune:

  Aici nu mai e vorba despre dreapta-stanga, optiunile ideologice ale site-ului critic ci e nevoie ca toti acei care cred in valorile democratice si liberale, indiferent de crezurile lor politice sa ia atitudine impotriva partidului extremist Noua Republica. Mai nou, in disperare dupa voturi, alianta dintre Mihail Neamtu si filolegionari e pe fata (de pilda, jurnalistul Claudiu Tarziu ce si-a impregnat blogul si pagina de fb cu apologia Garzii de Fier alaturi de alti adepti ai extremei-drepte au inceput sa traga puternic pentru Noua Republica http://c-tarziu.blogspot.ro/2014/03/de-ce-sustin-noua-republica.html ). Asemenea lucruri nu sint intamplatoare. Cand Mihail Neamtu este intrebat fatis -dar civilizat -care sunt relatiile lui de astazi cu extremisti de dreapta o scalda. Fara a se pune lucrurile la punct extremismul drapat sub faldurile chipurile ”liberale” ale Noii Republici risca sa creasca. Sunt lucruri ingrujoratoare ce se intampla in societatea romaneasca.

  • ce minciuni ordinare cica pot citi: mihail neamtu atrage filolegionari: pai hai sa citim ce face mihail neamtu:
   “Voi începe cu o relatare: cum am luat eu cunoştinţă de existenţa acestui humanoid cu înclinaţii politice.

   În iulie 2010 mă aflam la Sâmbăta de Sus, acolo unde anual, în prima duminică de după Sf Ilie organizăm manifestările Zilelor Rezistenţei Anticomuniste, după o tradiţie fixată de Ion Gavrilă Ogoranu încă din 1995. În acel an, în mod intenţionat IICCR-ul condus de Tismăneanu suprapusese peste acţiunea noastră simpozionul anual organizat în parteneriat cu un ONG făgărăşean.

   Un grup de colegi, voluntari ai Fundaţiei Ogoranu, avuseseră cu o zi înainte o experienţă inedită la terasa complexului din apropierea Mănăstirii. De la o masă învecinată, unde împărtăşea tovărăşia unei doamne, un individ mic de statură, spălăcit, care trăsese cu urechea la discuţiile lor, s-a ridicat nervos, agitând membrele şi strigându-le isteric că sunt fascişti şi că el îi detestă. Că el e cetăţean israelian şi că le va face plângere în baza Ordonanţei 31/2002, încheind apoteotic: “Trăiască UE! Trăiască Mc Donald’s! Trăiască Coca-Cola!”

   Colegii nu i-au dat multă atenţie, considerându-l fie vreun ţicnit, fie vreun holocaustolog exhibiţionist. S-au mulţumit să relateze penibila scenetă cu ironia cuvenită.

   Aveam să aflăm a doua zi că “israelianul” fan Cola-Cola, UE şi SUA nu era altul decât Mihai Neamţu, directorul ştiinţific al IICCR.

   Cu ocazia ieşirii IICCR-ului din aula Academiei de la Sâmbăta şi intrării noastre, acelaşi personaj se proptise în faţa standului de cărţi al Fundaţiei Ogoranu, apostrofând zgomotos pe tinerii care asigurau voluntar vânzarea de carte. Neamţu răcnea la ei că sunt “fascişti”,”criminali”, că sunt “o pată pe faţa Ortodoxiei”, că sunt “totalitari”, “antidemocraţi”, “anti UE şi NATO” şi câte şi mai câte aberaţii.

   La intervenţia mea, individul a replicat că nu are timp să discute cu mine, încercând să o şteargă şmechereşte spre sala de mese. L-am obligat atunci să stea şi să asculte replica mea (nici nu avea cum să “refuze” dată fiind diferenţa de statură dintre noi…). Vrând-nevrând, directorului ştiinţific al IICCR care se răfuia cu legionarii a trebuit să asculte timp de 20 minute toate argumentele ştiinţifice conform cărora legionarii nu sunt nici fascişti, nici totalitari, şi nici anti UE sau NATO. De la scrierile lui Horia Sima şi până la paraşutarea legionarilor de către avioanele americane, Neamţu a ascultat transpirat o lecţie de istorie pe care o cunoştea bine de altfel.

   De faţă la acest incident au fost numeroşi voluntari ai Fundaţiei Ogoranu şi salariaţi ai IICCR. Ulterior, mai mulţi colegi ai lui Neamţu de la IICCR m-au felicitat pentru faptul de a-l fi pus la punct pe infatuatul şi arogantul lor director ştiinţific. Astfel am aflat că individul era poreclit “Ţurcanu” deoarece în timpul studenţiei cochetase cu fenomenul legionar, scriind articole în revista Puncte Cardinale, pentru ca apoi, ajuns în funcţie ca locotenent al lui Tismăneanu, să înceapă să-şi prigonească colegii cu simpatii legionare. Aşa înţelegea să se poarte cel care abandonase pe Căpitan pentru coloneii sistemului securist condus de Băsescu, care-l şi paraşutase la conducerea Institutului. De altfel,epurarea din institut a unor tineri cercetători cu declarate vederi legionare a fost opera administraţiei Tismăneanu-Neamţu.

   Aşadar, acesta este deci profilul politic al politicianului cu figură de hot-dog opărit şi isterii de domnişoară neliniştită. Oportunismul, carierismul, sinecurismul sunt atributele definitorii ale acestui caracter infect. Un om care nu se dă în lături de la nimic dacă interesul personal de moment i-o cere.

   Pentru publicul larg, sunt suficiente date pentru descalificarea morală a politrucului.”

   • ca o paranteza pentru Tanasa…legionarii nu au dorit si nu doresc puterea prin orice mijloace, ci intai vrem schimbarea constiintei oamenilor, fara de care nu se poate face nimic. Asa ca degeaba o loviti cu mihail neamtu si extrema dreapta si legionarii deoarece sunt niste mizerii bazate pe ignoranta si pe prostie (la ordin, bineinteles)

    • Din cartea de căpătâi a Căpitanului, Pentru Legionari:

     “La 1 Aprilie 1922 apare revista bilunarã „Apãrarea Nationalã”, sub conducerea profesorilor Cuza si N. C. Paulescu. Oricine îsi poate da seama ce a însemnat pentru noi, în mijlocul gândurilor si frãmântãrilor noastre, aparitia acestei reviste.
     În ea gãseam tot ce ne trebuia pentru o perfectã lãmurire si înarmare a noastrã. Articolele profesorilor Cuza si Paulescu erau citite cu religiozitate de tot tineretul si aveau pretutindeni în rândurile studentilor, si la Bucuresti si la Cluj, un mare rãsunet”.

     Mai departe, Codreanu redă articolul lui A.C. Cuza intitulat Ştiinţa Antisemitismului, din care redau aici numai finalul:

     “Pe constatãrile obiective ale diferitelor stiinte speciale – deosebite de dânsa, stiinta antisemitismului – îsi bazeazã concluziile ei, care toate duc, cu necesitate, la aceeasi solutie: eliminare jidanilor din mijlocul celorlalte popoare, punând capãt existentei lor nefiresti, parazitare, datorate unor conceptii anacronice, contrarã civilizatiei si linistii tuturor natiilor si pe care ele nu o mai pot tolera.
     Acea stã teorie antisemitã diferã, cum se vede, de teoria jidãneascã si a jidãnitilor, care reduce explicatia antisemitismului la cele douã manifestatii sufletesti, individuale, si care de îndatã ce se manifestã în masã, sunt ele însãsi o problemã socialã: sãlb ãticie si urã. Si o explicã numai pe aceasta.
     Instinctul antisemitismului: poate fi însotit uneori de sãlbãticie si urã. Pentru cã instinctul e orb – cum se zice – desi e asa de sigur în apãrarea vietii.
     Constiinta antisemitismului se adaugã, însã, instinctului, întãrind pornirile lui, oricât ar fi de „sãlbatice”. Cãci pentru a fi „civilizat”, trebuie mai întâi sã existi.
     Stiinta antisemitismului: vine, în sfârsit, si explicã fenomenul, luminând tot mai multe constiinta multimii si dând satisfactie deplinã instinctului ei, cu izbucnirile lui violente, pe care le legitimeazã, dezvãluind cauza lor, în parazitismul jidanilor. Astfel, ea ne dã formula solutiei stiintifice, a problemei iudaismului – pe care nu ne mai rãmâne decât s-o punem în functie, pentru a o realiza
     Antisemitismul modern întruneste dar toate energiile: energia instinctului, energia constiintei, energia stiintei, a adevãrului deplin dovedit, formând o formidabilã putere socialã, capabilã desigur sã rezolve cea mai mare problemã a civilizatiei timpului nostru care este problema jidãneascã. Si cu ce se apãrã jidanii si jidãnitii împotriva acestei puteri uriase, cãutând sã prelungeascã existenta condamnatã a parazitismului lor? Am vãzut: clisee, injurii si mofturi.
     Iudeofagia vulgarã si feroce a antisemitilor nostri… ne compromit în fata lumii civilizate… arme ruginite scoase din arsenalul prigonirilor medievale… Rãscolirea în masele populare a instinctelor bestiale… porniri asiatice… Nebunie… Sadism mental…
     Acestea sunt toate argumentele – cãci altele nu au – pe care le opun antisemitismului nostru, crezând a-l înlãtura cu prostii.
     Pe când în sânul tuturor natiilor, revoltate împotriva parazitismului Iudei nomade, clocotesc energiile rãzbunãtoare…”
     http://www.miscarea.net/p3.html

     Altfel spus, da, se minte despre legionari, doar că principalii mincinoşi sut tocmai neolegionarii preocupaţi de reciclarea gărzii de fier vechi.

     • viola spune:

      nu inteleg de ce daca esti antisemit e mai rau decat daca esti rusofob,nu inteleg de ce istoria se rastalmaceste in fiecare secunda..legionarii erau ULTRAPATRIOTI,toate marile personalitati-patrioti romani erau antisemiti si simpatizanti legionari..amarâtul de neamtu e un fripturist..valul de ,,baluba” ,mantra,,suntem in ue sau nato,ne integram,respectam,suntem europeni etc pur si simplu ne anihileaza..de ce nu suntem cetateni liberi,ROMANI,cu bune si rele,cu traditii,cultura,spirit autohton,de ce imi trebuie supermarket,corporatii,cantatori,satrapi,distrugatori…nu sunt obligata,traiesc fara monsado,fara ue,nato,corporatii!!sunt doar un roman care-si respecta tara si poporul!nu iubesc ce iubesc evreii,rusii,nemtii si politicienii vanduti!n-am dreptul la viata?

      • Sau altfel spus, cine nu e antisemit şi simpatizant legionar, nu are cum să fie patriot. Asta e ca aia a lui Caragiale: “Noi, românii verzi”, socotim că “a iubi neamul său e peste putință din partea aceluia care nu urăște celelalte neamuri”.

       Genul ăsta de patrioţi sunt ruşinea unui popor. Mai bine fără.

  • cat despre legionari: http://cpcar.ro/Despre-Mi%C5%9Fscarea-Legionar%C4%83.php
   DESPRE LEGIONARI SE MINTE CUM SE RESPIRĂ! ŞI NU DE IERI-DE AZI, CI DE 80 DE ANI !

   • A. spune:

    rog admnii sa dea un ban legionarilor ce posteaza comentarii aici. e greu de facut slalom printre toti felul de extremisti de dreapta: legionari pe fata, cripto-legionari ca Neamtu si Noua Republica, ILD.

    • De ce să li se dea ban? Mai bine să li se dea replici. Am experienţă cu ei. Umblă cu cioara vopsită în verde dar de îndată ce îi trimiţi la citate rămân fără replică.

     Sincer să fiu, eu n-am prea întâlnit legionari care să-şi asume discursul legionar aşa cum a fost el. Am întâlnit în schimb o grămadă de indivizi care vor să reîmpacheteze Legiunea ca să poată vinde un produs istoric reciclat şi mistificat. De fapt, e vorba de Legiunea de după război, trecută de partea NATO, adică rămasă de partea Vestului, şi care inevitabil a trebuit să-şi rescrie istoria pentru a se reinventa ca forţă democratică. De aceea sunt mulţi legionari, mai ales prin diaspora băsistă nord-americană, care luptă de zor pentru statul de drept, dar dacă îi iei la bani mărunţi îţi dai seama că tot la statul naţional-legionar visează.

    • voi sunteti urati si pe interior si pe exterior,
     ia uite ai nostri au scris si despre voi anul trecut: http://www.buciumul.ro/2013/05/29/fabrica-urii/

 4. Paul spune:

  Liste negre!?! Cam ridicol. Nu ma dau in vant nici dupa stangisti, mi se pare usor anacronici, dar drept-extremistii sunt de-a dreptul detestabili. Atat de multa ura au in ei, ca eu cred ca nu se suporta nici macar unii pe altii. Nu nene, extremist de centru, asumat si responsabil. Atat cat se poate…

 5. Maria Cernat spune:

  Intr-adevar, nu stii daca sa razi sau sa plangi! Subscriu la comentariul Ioanei. Am intrat si eu odata pe site-ul ILD si mi-a trezit triste amintitri. Am facut la un moment dat o monitorizare de presa pe “Romania mare” – e, cam asa e si la ILD. Injurii, jigniri pe pagini intregi.

  In fine, eu ii suspectez pe cei care scriu asa ceva de probleme foarte grave: dom’e injuri omul, am inteles! Treaba e ca daca o faci pe pagini intregi, repetat si constant cu neobosit avant e clar ca asta iti provoaca si altfel de satisfactii decat cele de ordin “moral” (i-am pus la punct pe nenorociti). Or, a obtine satisfactia injrandu-i si jignind-i pe ceilalti cu elan neostoit nu e tocmai cel mai sanatos lucru.

  In plus, cel mai trist lucru este ca politicieni si intelectuali reputati gasesc la randul lor in “curajul” cu care se exprima tovarasii lor de lupta un soi de satisfactie: ia uite dom’le, ce le-a zis-o asta! Si asta ne arata ca, in realitate, lor cam asa le place sa se raporteze la femei, homosexuali, saraci, etc.

  Cat despre liste, e amuzant pana devine sinistru!…

 6. Binevenit si bine scris. L-am preluat pe pagina mea de FB, care in principiu are trafic bun. Auguri!

 7. ethno1940 spune:

  Ecelent articol Vasilen chiar ecelent (mà onoreazà cà sà fiu cu voi cu calitate de Român la locul 8, din pàcat sunt prea bàtrin cà sà fiu fruntas ca tine!). Dar cum poti fi asa de “naiv” despre valorile europeene (sau vorbele tale sunt numai tactice) când UE a sustinut ultra jiadisti în Libia, sustine ultra jihadisti in Siria si acuma nazsisti si paranazisti in Ucraina… lectile din trecut nu existà (în ciuda ce gândesti niste simpatici politologi visatori de cai verzi pe pereti)… As vrea sà te aduc amânte asta: democratile europeene au colaborat cu III Reich pînà invadarea Poloniei (si înca nu s-au miscat imediat “drôle de guerre”), cà SUA au colaborat cu III Reich nu numai pînà în decembrie 1941, dar si în timpul razboiului (belsugul fabricile US in Germania era transmis în aur prin Elvetia)… Si la urma urmei, la ce te poti astepta de astfel de grupari de telectueli, ziaristi si de dascali care sub acoperire linguiticà de societate civilà au luptat (si au pupat în cur pe cine trebuia) cà sà întareascà privilegi pe care anumiti le aveau deja inainte de dec 89 când modelul de disidenta era dat de anumiti intelectuali având burse de studiu in RFG!….

  • Maxa spune:

   Si URSS a colaborat strans cu al III-lea Reich, inca mai strans decat altii, toata lumea a facut-o, nimeni nu vrea sa-si aduca aminte. Ba, mai mult, Partidul Comunist din Franta a facut ‘profil bas’ sub ocupatia germana pana la 22 iunie 1941, cand patria sovietica a fost atacata.

   • ethno1940 spune:

    Da ce spuneti se stie, dar URSS a colaborat cu matiera prima si pînà 33 cu Weimar pentru a antrena Reichwerul…
    Intre junie 40 si junie 41 PCF era locul unei lupte sdravan intre cei care incepuse resistanta imadiatament dupà armistis si cei care asteptau ordine de la Moscova… si s-aa rezolvat in anumite cazuri cu executare…
    Dar as vrea sà va aduc amânte cà SUA dadea IIIReich technologie de vârf din aceastà epoca… ba automobila (mai de graba camioane), sistem de calcul IBM, si last but not least imprumuturi bancare enorme…

 8. Bogdan Duca spune:

  Eu cred că Vasile Ernu nu trebuia să scrie acest articol. De ce să transforme limitele intelectuale și politice ale probabil singurului neorepublican din Botoșani (Radu Oleniuc) în subiect de interes? De ce să mai ofere o porție de campanie (negativă- negativă, dar tot publicitate se cheamă) grupusculului sectar ILD?

  De azi o să vedeți cum, fericiți că sunt din nou băgați în seamă, cei de la ILD vor prinde și mai mult chef de umplut site-ul și netul cu lături.

  Soluția ar fi fost doar una: un hohot de râs. Eu asta am făcut când m-am văzut pus pe “lista neagră” ca făcând parte din “agenturili străine” rusești. A îi trata cu seriozitate pe nebunii ăștia înseamnă a îi legitima.

  • ethno1940 spune:

   Dragul meu Bogdane si tu esti pe lista!!!! Ah!Ah!Ah!

   • Bogdan Duca spune:

    Ăia de la ILD mă pun pe orice listă neagră întocmesc ei.

   • vasile ernu spune:

    @ Bogdan Duca
    tocmai ca eu nu depsre ILD vorbesc ci depsre autoproclamata “elita” care legitimeaza astfel de grupuri si una zice si alta face….

    • ethno1940 spune:

     La ce poti sà te astepti de la ei… au slugit ceausisti… vor slugi cei le dau cea mai bunà leafà… si capital simbolic… exact cum cei care au slugit Maresalul si dupà au slugit rusii si comnunisti? etc… este o cultura politica de tip fanariotistà… trebuie sà fie totdeauna din parte Sultanului… scârbos e adevàrat…

    • Bogdan Duca spune:

     Forța auto-proclamatei elite s-a văzut la mitingul “de solidarizare” cu Andrei Pleșu- 500 de persoane (vârsta medie 50-60 de ani) care trăiau nostalgia Pieței Universității- ediția 1990.

     • Paul spune:

      Zici tu ca doar acolo s-a vazut? Eu zic ca fara aceste elite (de unde pana unde auto-proclamate?) am fi fost mult mai debusolati decat suntem acum. Unii dintre noi, ca altii inca ratacesc intr-o auto-indusa siguranta de sine.

      • Bogdan Duca spune:

       Eu cred ca aceste elite ne-au debusolat.

       Hai sa fim seriosi, pana in zilele noastre se crede ca aiurelile emanate la GDS ar fi de dreapta, ca a fi de dreapta se rezuma la o singura dogma “Jos Iliescu!”, ca Piata Universitatii- editia 1990, ar fi fost un fenomen democratic, de dreapta.

       Pana sa vina turnesolul Basescu- care a aratat ca acesti intelectuali nu sunt altceva decat atei ai credintei democratice, vorba lui Daniel Barbu, acesti idoli au dictat, dupa parerile lor prost documentate, constructia schioapa a unei societati civile, a unei drepte si (prin reactie) unei stangi.

       Citeste articolele politice ale unui Andrei Cornea sau Mircea Cartarescu si ai sa te lamuresti singur de gravele limite intelectuale in politica ale acestei elite….

   • Bogdan Duca spune:

    Eu apar pe toate listele negre întocmite de nebunii ăia de la ILD. Nu ratez niciuna. Chiar dacă se contrazic subiectele.

    • Ioana spune:

     Pai nu ILD in sine e problema. Problema sunt Tismaneanu, Papahagi, Revista 22 si intelectualii de dreapta care legitimeaza ILD. Fara ei, nebunii de la ILD ar ramane ceea ce sunt, adica un grupuscul irelevant de dezaxati. Dar daca Papahagi le da interviuri, 22 ii pune in lista de site-uri recomandate, Tismaneanu ii lauda si ceilalti tac grupusculul de nebuni incepe sa devina frecventabil si sa faca prozeliti. E ca la boli – incepe cu un banal abces pe care nu-l bagi in seama si pana sa te dezmeticesti te-ai ales cu o septicemie de toata frumusetea.

     • Bogdan Duca spune:

      Mda. Ai dreptate. Sunt expresia unei boli. Care nu are treaba cu dreapta sau cu stanga- are treaba cu renasterea monstrilor extremisti din secolul XX.

      Bine am revenit in perioada interbelica….

      • E. Bobu spune:

       Domnule Duca nu sunt de acord ca ar trebui ignorati. Rusofobia lor ne va aduce numai necazuri. Azi au fost atacati de Vocea Rusiei. Dumneavoastra sunteti un om de dreapta cu care se poate discuta, nu aveti resentimente contra rusiei si apreciati inteligenta de aici. Acesti oameni ar trebui inchisi. Ei urasc comunismul si socialismul si probabil daca ar fi la putere ar lichida acest site. Sunt periculosi si multi. Eu am dat de adeptii lor in universitate. Sunt admiratori a lui Ronal Reagan si ai altor extremisti si imperialisti americani.

 9. Ioan spune:

  ILD, hotnews sau contributors sunt doar Scanteia anilor 50 teleportata in sec 21. doar cu alti stapani, unul din ei fiind latrai de profesie altii fiind precum omniprezentul ‘dom’ profesor’ Tismaneanu (are experienta in liste si Volgi negre ‘mostenita’ aproape genetic..)

 10. Lucian Vâlsan spune:

  Un rus îl ia peste picior pe Putin în privința invaziei Crimeei. Pasul următor? E chemat la procuratură să dea explicații și îi e vandalizată ușa locuinței. Vecinilor li se raspandesc manifeste chemându-i la supraveghere și, eventual, la un viitor linșaj.

  La noi, e fix pe dos. Scriu o lista in care pun numai propriile voastre afirmatii publice, ce pot fi probate oricand, hopa sariti toti ca arsi daca zice cineva ceva de voi, desi nimeni nu va ameninta cu absolut nimic.

  Asta e momentul in care ne-am gandit sa facem si noi una, numai ca pe dos. Tot un fel de “lista cu tradatori” (atentie la ghilimele, Ernule, citeste mai bine “idioti utili” daca ti se pare prea dur pentru ca sunt absolut sigur ca stii termenul si ca sigur esti familiarizat cu el din scrierile lui Lenin pe care cred ca il apreciezi foarte mult), insa cum ziceam, o lista fix pe dos. In loc sa le dam in cap si sa instigam la violenta impotriva voastra, asa cum va imaginati voi cu mintea voastra care vede dusmani si inamici la fiecare pas (se cheama proiectie, Ernule, tine de patologie – tu de propria ta proiectie ma acuzi), in loc sa trecem la amenintari si sa va vandalizam apartamentele asa cum au facut adevaratii neo-nazisti din Rusia cu Romanenko, cu care tu vad ne compari, uite ca noi nu facem altceva decat sa radem de voi. Si sa va punem oglinda in fata. Pentru ca asta va ustura cel mai mult.

  De altfel, daca nu m-ai fi blocat pe facebook – din nou in stilul tau caracteristic de individ tolerant si deschis catre dialog dar din pacate ce inca mai are anumite apucaturi de bolsevic – poate ai fi vazut ca lista respectiva chiar avusese ceva succes pana sa fie stearsa de pe facebook, in urma unui alt abuz din partea unei leftiste de la voi. Si culmea, nu va ameninta nimeni, ba chiar din contra, absolut toti se amuzau. Ba chiar erau unii inclusiv in lista care vroiau sa fie ceva mai sus, erau invidiosi ca tu erai pe primele locuri.. :))

  Ironia, de fapt asta va exaspereaza cel mai tare. Nu trebuie sa-mi zici. :))

  Stii Ernule, pe urma mai e ceva., Aici, in civilizatie vestica, oamenii sunt ceva mai relaxati. RESPECTA drepturile celorlalti, nu le doresc raul, nu vor sa dea in cap nimanui. Dreptul la viata, la proprietate, integritatea corporala, demnitatea fiintei umane si respectul pentru ea NU sunt negociabile. Nu dau cu virgula ABSOLUT deloc. Aceste lucruri sunt o premiza fundamentala insa vad ca tie iarasi ti-au scapat. Ca sa nu mai zic ca tu te temi si de absolutisme, ca deh, pentru tine totul e “relativ”.

  Uite, de exemplu eu pot acum sa fac acum “misto de tine” insa FARA sa te calomniez, fara sa te defaimez, fara sa iti ating reputatia ta cu ceva. Stii de ce? Pentru ca pentru absolut tot ce am scris mai sus am dovezi. PROPRIILE TALE CUVINTE, Ernule. Propriile tale afirmatii. Eu inventez nimic, nu fac supozitii, asa cum faci tu. Propriile tale afirmatiile tale te fac de ras, nu trebuie sa te fac eu, nu trebuie sa ma chinui sa te asociez cu cine stie ce neonazisti inventati, la fel cum nu trebuie nici sa pun cuvinte in gura ta, pe care tu nu le-ai zis. Eu nu trebuie sa recurg la calomnii, nici sa MINT si sa te acuz “instigari la ura si la violenta” (chiar, pe chestia asta sper ca ai avocati buni, pentru ca eu in viata mea nu am amenintat pe nimeni – iar ce ai scris tu mai sus se incadreaza in penal). Tot ce e trebuie sa fac e doar sa-ti pun o oglinda in fata, sa arat oricui ceea ce spui. Si atat. Ca e suficient.
  a
  Cat despre “neo-legionarismele” care de fapt sunt de stanga (ca deh, Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei inseamna National SOCIALISM, nu Capitalism – pana si Hitler declara despre el ca e de stanga si e socialist), despre extremismele sau celelalte prostii de care vad ca ma acuzi, nu uita ca prin 1964, Barry Goldwater, candidatul republican la presedentia Statelor Unite a spus foarte clar: “extremismul in apararea libertatii nu e viciu. Moderatia in infaptuirea justitiei nu e o virtute” . Cand e vorba despre dreptul la proprietate, la viata, libertate si cautarea fericirii, NU MAI E LOC DE NICI UN COMPROMIS. Cu ele nici un om civilizat pe lumea asta nu poate negocia deloc. Pentru ca ORICE om are aceste drepturi inaliebabile, indiferent de etnie, indiferent de nationalitate, indiferent daca are impresia ca Pamantul se invarte in jurul Soarelui sau nu. Si da, aici lucrurile sunt ori albe, ori negre. Sunt baza morala pe care se construieste orice. Aceste lucruri nu se pot aplica numai pe bucati, nu poti sa zici ca ai drept la viata doar marti si joi, libertate doar miercuri si sambata. Nu se poate poate sa respecti numai din cand in cand, sau numai cand iti convine. Ori le respecti tot timpul, integral, ori habar nu ai ce-i ala respect.

  Sa-ti intre bine asta in cap, Ernule, cand mai deschizi subiectul, ca nu esti la rusii tai aici. La fel cum acest comentariu ar fi bine sa fie publicat chiar in articol, pentru ca asa cum stii, DREPTUL LA REPLICA iarasi e o conditie elementara in lumea civilizata. Exista si o lege pe treaba asta, in caz ca nu stiai. Face parte din deontologia oricarui jurnalist, la cati ani de presa ai cred ca ar fi trebuit sa stii.

  • Cugetatoru' spune:

   Nu vreau sa intru in polemici sau , nu sunt avocatul “apararii” al nimanui …sau nu sunt ditamai Aristotel ( sau mai stiu ce filozof autohton, pur romanesc ). Chiar tu ai spus ca totul e pus ca o reflectie a “oglinzii” in care sunt scoase , sunt evidentiate efectele unui individ sau unor indivizi.

   Banuiesc, chiar ai si tu o a parte buna in tine ( si anume de a minti frumos…nu vreau sa te critic , nu-mi sta in fire ); totusi asta ti-o cauti si tu. Defaimarea altora, aducerea unor critici asupra ta si asupra celor din conjuctura ta…
   Dreapta , stanga (whatever) nu aduce nimic bun….iar la stadiul unei dezbateri/comunicari dintre doua persoane sau mai multe ; inevitabil va duce la conflicte de interes ori de a-si apara (repet, fratii de conjuctura ori propria imagine)

   Ce e hazliu in asta …ca inca se mai crede cineva mai presus decat altii (eu imi asumi culpa ca m-am amestecat unde nu-mi fierbe oala). Si cu calea asta doresc oricui o minte lucida si cat mai limpede, nefiind influentat de alte efecte negative sau pozitive adusa intr-o pozitie din care singura iesire e a celui care tace si face; in rest pofta buna!

  • ghitza frunza spune:

   “Aici, in civilizatie vestica, oamenii sunt ceva mai relaxati. RESPECTA drepturile celorlalti, nu le doresc raul, nu vor sa dea in cap nimanui. Dreptul la viata, la proprietate, integritatea corporala, demnitatea fiintei umane si respectul pentru ea NU sunt negociabile. Nu dau cu virgula ABSOLUT deloc.”
   Presupun ca esti atat de relaxat incat sa razi in hohote citind ce ai scris.
   Gretos!

 11. Gheorghita Zbaganu spune:

  Unde e pîra în cauză? Că nu am găsit-o.

 12. A. spune:

  ILD e noua revista Romania Mare, iar cei ce scriu acolo sunt niste mici Vadimi isterici. cei care ii sustin (revista 22, Tismaneanu, Papahagi, Patapievci, Patrascoiu si ziarele pe unde scriu ei, televiziunile pe unde apar sustini noi Vadimi Tudor si Noua Romanie Mare). siteul asta ocupa exact aceiasi nista pe care o ocupa Romania Mare, si fac exact acelasi lucru: liste negre, atac la persoana, aruncat cu kkat in cine le e indicat ca tinta, niste maimute turbate legate de o vidanja imensa de unde scot mizerii.

  la fel ca Romania Mare scot non stop porcarii xenofobe, rasiste, homofobe, islamofobe, si justifica violenta politica (cum au justificat atacul de la MTR).

  oamenii astia trebuie izolati. iar cei ce li se alatura, trebuie la fel izolati.

 13. mariusmioc spune:

  Unde găsim lista aia neagră? În articolul domnului Ernu văd doar lincuri spre articole proprii sau de pe criticatac.

 14. Pingback: Udrea îi încaieră pe jurnaliștii onești Tapalagă, Turcescu, Trio-EVZ, Radu Banciu. ”Hai sictir!” « voxpublica | Platforma de comentarii, bloguri si opinii REALITATEA.NET

 15. Pingback: TOP ştiri şi ziare online - Mihai Goţiu: Udrea îi încaieră pe jurnaliștii onești Tapalagă, Turcescu, Trio-EVZ, Radu Banciu. ”Hai sictir!”

 16. oiii spune:

  ILD imi aminteste de 4chan’s /pol/.

 17. vasile ernu spune:

  Exista. au blocat intrarea acum ceva vreme dar le am salvate. Mai gasiti aici Lista & date de la Mircea Platon: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=562938080479962&set=a.137564766350631.30361.100002913244910&type=1&stream_ref=10

  • E. Bobu spune:

   Domnule Ernu sa aveti grija. Oamenii de pe aceasta lista sunt in pericol, sunt convins ca o are si ambasada americana.

 18. E. Bobu spune:

  De asta era Stalin bun astfel de asazisii jurnalisti de la publicatia dreptei ILD ar trebui trimisi la Canal. Sint scula americanilor in Romania si sprijinitorii lui Basescu, MRU si Neamtu.

  • Cugetatoru' spune:

   Nu cred ca avem dreptul sa-i judecam ( sau se judecam pe cineva)…fiecare cum isi asterne asa doarme. Fie ei ( sunt oameni ca si noi ) vad , si vor vedea ( cum vedem si noi , altii).
   Problema se pune in felul urmator …sa nu fie prea tarziu cand o sa ne trezim cu totii si o sa constatam ca am dat valoare unor lucruri care la vremea respectiva nu o sa ne fie de folos ,nimanui.

   Atunci …se vor gasi alte cai de atac( la persoana , de scos ochii unii altora…figurat sau uneori chiar la propriu) si restul ne vom intreba ce sa intampla cu ei. Ce cale au ales , incotro se indreapta si mai important pe cine trag dupa ei!

  • muad'dib spune:

   fă o listă :)

 19. dolarel spune:

  discurs paranoic clasic: nimeni nu a amenintat cu nimic decat cu amintirea. mi se par mult mai periculoase si iresponsabile planurile elitei autoproclamate de la criticatac care vor sa aduca o mana de fier care sa construiasca prin violenta deschis evocata o noua lume mai buna. pozitia de victima ii sta bine autorului, care devine brusc un martir virtual al acestei lumi ireale(izabile); ce are lista? e o acuzatie nu o amenintare. se precizeaza ceva dincolo de o imputatie? nu. in criticatac am vazut chemari radicale la rasturnarea violenta a ordinii, ceea ce, in buna traditie revolutionara inseamna sange. deci hai sa nu ne victimizam. si daca rusia e atat de buna si romania atat de rea, de ce sta ernu de 20 de ani aici si se plange permanent ca o domnisoara tracasata : de ce nu merge la rusii cei inocenti si sa-i lase pe romanii astia fobici? mi se pare un bun produs de marketing care se vinde bine – cam atat e totul, un produs pe o nisa de frustrari personal-sociale.

 20. Peter spune:

  Senzational ce seamana elitele de stanga cu alea de dreapta cand e vorba de victimizari. Nu scrieti un volum colectiv “Despre ura si resentiment” – acum ca v-au pus doi anonimi de la un site fara trafic pe o lista facebook? Tehnicile de promovare sunt aceleasi si din pacate si calitatea produselor : sa-mi spuna si mie cineva ce meserie au Rogozanu, Ernu, etc. Nicio surpriza, am reusit sa compromitem si stanga…

 21. Sorin Muncaciu spune:

  Domnilor, haideti sa nu o mai dam de gard! Nu pot sa cred ca nu vedeti ” the writting on the wall “. Aici nu avem de-a face cu establismentul intelectual care ” sustine si legitimeaza astfel de grupuri” , aici avem de-a face cu o politica deliberata de a fragmenta, de-a induce o stare de confuzie, de-a terfeli tot ce inseamna traditie nationala si morala crestina , distrugerea spiritului identitatii nationale si promovarea unui globalism si multiculturalism in constiinta tinerelor generatii care, ulterior sa faca posibila acceptarea disolutiei natiunii intro entitate supranationala, NWO. Cine finanteaza aceste grupuri ?? Reprezentantii oligarhiei bancar-corporatiste occidentale care prin intermediul , asa-zise ONG -uri , finanteaza propaganda elitelor NWO si , in acelasi timp , lupta impotriva oricaror tendinte de organizare a intelectualitatii intro miscare de rezistenta nationala . De ce un grup cu un discurs atit de sfidator, mult in afara valorilor civilizatiei, a democratiei si dialogului social , ma refer la ILD, este acceptat? Datorita faptului ca acest grup are , probabil, sponsori comuni cu ” establishmentul “. In cazul domnului Tismaneanu si protejatului acestuia , domnul Neamtu, situatia este foarte clara si fara echivoc! In ultimele articole Tismaneanu il ridica in slavi pe Zigbniew Brezinski , unul dintre ” arhitectii” globalismului imperialist, din aceiasi categorie cu Kissinger , Albricht, Condoleazza Rice, Madam Clinton, Kerry, Nuland membrii de vaza la Council on Foreign Relation,bastionul oligarhiei americane organizat de clanul Rockfeller. Faptul ca doamna Nuland a dictat componenta noii conduceri ucrainiene , rezultata prin puterea bitei, nu jeneaza in niciun fel ” principiile ” democratice ale domnului Tismaneanu . Investitia State Department de 5 miliarde de dolari in ” democratia ucrainiana” nu devine deloc jenanta pentru corifeii GDS , Revista 22 , Contributors … In mentalitatea domnilor Tismaneanu, Aligica si compania calcarea in picioare a cartei ONU , a Constitutiei Americane este OK, atita timp cit , serveste intereselor oligarhiei corporatiste de ” raspindire a democratiei”cu forta armelor, si apoi , jaful neoliberal care urmeaza. Never mind ca nici una dintre “operatiunile militare ” clandestine din Lybia, Syria si Ucraina sau razboaiele din Vietnam,Yugoslavia, Irack , Afganistan etc. au fost facute impotriva vointei majoritatii poporului american. Pentru acesti domni importanta este propaganda oligarhiei, fie ca vine de la CFR , State Department sau Chatham House.
  In concluzie , domnule Ernu aici nu avem de-a face cu o ” atitudine” a establishmentului intelectual aici avem de-a face cu ” activisti” specializati in indoctrinarea romanilor, in special generatiile tinere , cu ” valorile ” ideologiei oligarhiei globalist multiculturalista , neoliberala, a democratiei cu forta etc.etc. Astia stiu foarte bine ce fac, nu exista un dialog rational cu ei ! Aplica abjectia cenzurii sub motivatia ” moderarii” dialogului. Adevarul este ca, sunt foarte constienti ca este imposibil, din punct de vedere rational, sa apere punctul de vedere ideologic al stapinilor lor , oligarhia, si deasemeni, de faptul ca un dialog rational ar avea efecte catstrofale pentru misiunea lor ! Monologul autist nu dezbaterea este esenta propagandei !

  • Ioana spune:

   O sa-mi permit sa va contrazic putin – nu cred intr-o asemenea conspiratie a establishmentului nostru intelectual de dreapta. Cred ca explicatia pentru atitudinea domniilor lor e mai simpla, mai omeneasca si totodata mai meschina: domniile lor au fost foarte lasi in vremea cand lupta impotriva comunismului comporta riscuri reale. Dupa 89 au inventat sintagma “rezistenta prin cultura”, una din cele mai lamentabile formule ever. Deci in epoca in care muncitorii din Brasov ieseau in strada exasperati de frigul din case si de penuria de alimente din magazine, domnii intelectuali rezistau prin cultura, cum facusera si in timpul revoltei minerilor din Valea Jiului. Filozofau la Paltinis si le tataia fundul ca nu-i mai lasa partidul sa publice daca scot capul din cutie. Ei, curajul nebun care-i mana azi in lupta cu stanga e direct proportional cu lasitatea jalnica din anii aceia. Discutia lui Liiceanu cu Adam Michnik si Herta Muller a aratat exact dimensiunile prapadeniei civice si umane a acestei “elite”. Dumnealor recupereaza acum ce n-au fost in stare sa faca atunci, dar pentru asta e nevoie sa ignore problemele reale ale lumii de azi. De aici defazarea grotesca si lipsa totala de racordare la dezbaterile europene actuale. De aici admiratia tampa pentru Reagan si Thatcher si radicalismul proamerican din timpul razboiului rece. Si tot de aici legatura lor afectiva cu ILD care exprima intr-un limbaj brut exact ce gandesc ei.

   La toate astea se mai adauga si un dispret premodern fata de prostimea botezata “asistati sociali”, fata de “hipsterii” cu ideile lor “fals-progresiste”, fata de feminism, ecologie, Europa multiculturala, si, iata, avem portretul intelectualului roman de dreapta: provincialul incremenit in propriile fantasme, mic burghez egolatru care hraneste monstrul extremist din inconstienta si fudulie. Sa dea Dumnezeu sa ma insel, dar similitudinile cu perioada interbelica sunt inspaimantatoare.

   • dana spune:

    Intr-adevar discursul de dreapta din Romania seamana izbitor cu bombanelile bunicului meu in anii ’60-70!Totul se refera la o lume disparuta.Disparuta si din realitatea obiectiva si din fantasmele noastre de prizonieri ai Blocului Sovietic ascultatori de Vocea Americii si de Europa Libera pentru care Vestul era in totalitate Binele si Estul era in totalitate Raul!Sper ca cei mai multi dintre noi ne-am maturizat intre timp.

   • Chianti spune:

    Asta in timp ce “stanga” literara protesta impotriva imperialismului american la restaurantul Uniunii Scriitorilor, ciupind ospataritele de fund si publicand romane grele gen “11″ al lui Barbu sau poeziile de 3 lei ale lui Beniuc.

    Asta in timp ce un Blaga era interzis.

    • Ioana spune:

     Am o curiozitate: cam ce ar trebui sa se intample ca sa intelegeti ca nu exista nici o legatura intre stanga europeana moderna si oportunismul unor insi care au sustinut o dictatura abjecta din dorinta de a-si asigura niste privilegii? Sunt convinsa ca ati sari ca ars – si pe buna dreptate – daca v-as spune acum ca dreapta conservatoare britanica isi bea linistita vinul de Porto in timp ce la Berlin erau arse in strada cartile lui Thomas Mann.

 22. gigelu spune:

  chestia cu listele este gretoasa dar de inteles. as zice mai degraba ca establishemtul desfoara un fel de mic razboi rece pe plan cultural. analogia potrivita sunt tacticile din era mccarthy. astia de la ild, mai saracii cu duhul de felul lor, sunt folositit drept masa de manevra in timp ce figurile reprezentative propavaduiesc virtutile moderatiei si a demnitatii. ceea ce face acest mic machiavelis si mai gretos.

 23. liber cugetatorul spune:

  Noua republica e filiera lui mru, a firmelor israeliene de la fundatia Gojdu in care ai o extrema dreapta produsa si condusa din exterior.

 24. paul cernat spune:

  Bun articol, Vasile. Problema e ca “extrema dreapta” de care spui (la noi: ILD, Noua Republica, Giurgea & Co) e folosita pe post de hater si bataus ideologic pentru dreapta populara, neolib sau neocon, care joaca rolul de good cop. Primii ne fragezesc pina intelegem care-i calea dreapta, iar ceialti vin apoi si ne civilizeaza cu “armamentul” din dotare. De fapt, au aceleasi obiective, doar ca-si distribuie diferit rolurile. Important e sa intelegi cum functioneaza mecanismul in ansamblu, nu doar extremele. Amuzant este insa ca, in ciuda obiectivelor comune, exista si clivaje intre ei, care-i fac sa se incurce reciproc. Spre exemplu, nimic n-a aruncat mai tare in derizoriu miniadunarea pro-Andrei Plesu decit prezenta coriolandraganesciana a lui Mihail Neamtu & Augustin Ofiteru, care se zbateau sa improvizeze din nimic o galerie de fotbal printre intelectuali fini si nostalgici de virsta a treia ai PU.
  Sint de acord cu cele spuse/scrise de @Ioana.

 25. A. spune:

  problema nu e siteul cu trafic zero unde scriu ei. problema e sustinera institutionala pe care o au, si faptul ca fac parte din partide politice: Radu Oleniuc e presedintele NR in Botosani. tipul asta e un nebun de legat.
  Costin Andries si George Ripa colaboreaza la EVZ si Adevarul, si apar la B1TV. Revista 22 recomanda siteul extremist. Oameni din establishementul politic si cultural le ofera protectie si spatiu de unde sa-si arunce laturile in stil tipic de Vadim si Romania Mare.

 26. Laur spune:

  ”Revista 22” a eliminat din lista de bloguri recomandate site-ul extremist ”inliniedrepta”. In ceea ce priveste partidul cu inflexiuni legionare Noua Republica si legaturile cu diversi filolegionari din societatea romaneasca cum ar fi Razvan Codrescu ori Claudiu Tarziu, uitati ca acest partid se afla procentual sub 1% din intentiile de vot asa ca se face prea mult zgomot pentru niste extremisti de periferie. Dreapta echibilibrata, moderata, n-are nimic in comun cu aventura lui Mihail Neamtu.

  • A. spune:

   Revista 22 a eliminat ILD din lista de bloguri, ieri sau azi. acum cateva zile inca era. Rasismul, xenofobia si homofobia ILD se intind pe ani de zile, cei de la 22 au fost trasi de maneca de multe ori sa o faca. Bine macar ca au facut-o in al 12lea ceas.
   Aventura neolevionara a lui Neamtu are mult de a face cu dreapta mainstream: Neamtu a fost adus in marea politica de A.Plesu, si sustinut si ocrotit de Papahagi, Baconschi si altii.

   • paul cernat spune:

    Daca au eliminat ILD-ul din blogroll, e din cauza clivajelor interne de care vorbeam. Probabil si-au dat si ei seama ca ILD si NR ii vulnerabilizeaza la nivel de imagine. In rest, aveti dreptate.

 27. E. Bobu spune:

  Ar trebui sa ne organizam. PSD e prea de dreapta, pe liberali nu prea te poti baza decat pe cateva subiecte. Mai sunt si conservatori de isprava si poate ar trebui un pic de reforma in mesaj si la Partidul Conservator unde tanarul e cam exaltat sa admire tot ce vine din vest. Ceva tip Partidul Socialist al Muncii care sa apere clasa muncitoare si taranii cu adevarat. Se mai poate lua din zona pnt unde sunt oameni care vor sa se reintoarca la traditii si sa apere taranul de noii ciocoi care din pacate sunt la psd, pd si pnl. E nevoie de oameni de actiune cu initiativa ca tovarasul Zbaganu sau altii oameni din garda veche care nu tradeaza si care sa sa bazeze pe elita intelectuala in frunte cu tovarasul Ernu. Sunt convins ca se va gasi energia si finantarea necesara…

 

 Orice roman autentic posteaza sursa / linkul de unde a preluat informatiile, cei care nu fac asa sunt doar niste zdrente comuniste,   17.11.2012 @ Iacobini A.